Kantoorse jeukwoorden 2018

In december gooit AvroTros Radar traditiegetrouw een paar loden leeuwen naar binnen bij schnabbelende BN’ers en creativiteitsloze reclamebureaus. De slechtste slogan komt weer bovendrijven en taalreus Van Dale kiest het woord van het jaar. Vaste prik. Sinds kort is er ook een ‘jeukwoordenlijstje’. Als fan van het meesterwerkje Bobotaal, in 2014 geschreven door De Wethouder, ben ik opgetogen over zoveel taalmisère aan het einde van het jaar. 

Leuk is dat het AD dit jaar op zoek ging naar de irritantste kantoorwoorden. Want jeukwoorden zijn nóg jeukiger als je ze hoort op je werk. Visualiseer een doorsnee deprimerende kantoortuin en dan kan zelfs iets vriendelijks als “Hoe was je weekend?” nog verkeerd vallen. ‘Eigenaarschap tonen’ is met 18 procent van de stemmen uitgeroepen tot het ergste kantoorwoord. En dat snap ik niet. Om te beginnen is het geen woord, maar een uitdrukking. ‘Aanvliegen’, ‘gamechanger’, ‘vitaliteit’, dat zijn enkelvoudige veelvuldig vervelende woorden. Flauw? Misschien.

In het AD werd als belangrijkste reden voor de 18% stemmen genoemd dat het totaal onduidelijk is wat het is. Dat is natuurlijk niet zo. Sterker nog, ik denk dat ‘eigenaarschap tonen’ niet zozeer een ergerlijke kreet gevonden wordt, maar dat veel kantoormensen zich betrapt voelen als ze een gebrek aan eigenaarschap wordt verweten. En blijkbaar gebeurt dat nogal vaak. Tegen die mensen zeg ik: pak je rol en wees proactief. Elke transitie begint bij jezelf!

‘Je rol pakken’ werd trouwens tweede en ‘duurzame inzetbaarheid’ vinden we op plek drie. Voor de haters: deze ga je beide nog vaak horen. Alle varianten met ‘duurzaam’ waarschijnlijk nog tot 2050. Je rol pakken is tijdens het hoogseizoen een veelgehoorde, al ligt het eraan op welke camping je precies staat in juli en augustus.

Nu we het toch over vakantie hebben. Mijn favoriete irritante kantoorkreet van dit jaar is ‘customer journey’. Of zoals we in slecht Nederlands zeggen: ‘klantreis’. Het AD (ik toon hier eigenaarschap) schreef er het volgende over: Vroeger liep je een winkel binnen en vroeg je waar de boter stond. Tegenwoordig begin je al thuis aan je customer journey naar de supermarkt. Uit onderzoek blijkt dat de grootste verandering van alle aandacht voor de customer journey is dat marketeers vaker op vakantie gaan. Gamechangertje, die customer journey.

 

Gepubliceerd door

Vandervenus

Storytelling, copywriting, advertising, Enicar watches, Motörhead music, Italian Giallo movies, two kids, Eindhoven, Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s