The Enicar book Kickstarter campaign!

book mock up kickstarter

Da’s even wennen, een Engelse koptekst. Maar de afgelopen maanden sprak en schreef ik bijna meer in het Engels dan in het Nederlands. Het heeft allemaal te maken met een boekproject: “Time for a change, Discovering vintage Enicar.”

Enicar is een Zwitsers horlogemerk dat in 1913 werd opgericht en in 1984 helaas failliet ging. Mijn fascinatie voor dit merk gaat zó ver, dat ik behalve verzamelaar nu ook Enicar-boekenmaker ben. Ik vertrok vorig jaar voor drie weken naar Zwitserland, om research te doen naar het merk en oud-werknemers te interviewen (in het Duits!). Ik sprak met de burgemeester van het dorp Lengnau waar het oude fabrieksgebouw nog steeds fier overeind staat. Zelfs de kleinzoon van de oprichter (75 jaar) wist ik te traceren.

In dit boekproject komen een aantal dingen samen. Het boek combineert storytelling, interviews, marketing- en merkhistorie en fotografie. Voor de fotografie creëerden fotografen Geert-Jan Cornelissen en Nancy Ostermann van Verse Beeldwaren en ik een soort ‘tijdcapsules’ van horlogeverhalen uit 1979, 1971, 1968, 1944 en zelfs 1918. Fotograaf Maarten Coolen maakt mooie portretten van de mensen die ik heb geïnterviewd. En voor de financiering heb ik me voor het eerst gewaagd aan crowdfunding. Een dagtaak, want het geld komt bepaald niet vanzelf binnenrollen.

De promotie van de campagne (bij redacteurs van horloge-websites, op forums en praatgroepen op alle continenten en dagelijkse posts op Facebook en Instagram) vraagt om toewijding en extra handjes. Je kunt niet 24 uur per dag actief zijn om berichten te plaatsen of te reageren op anderen. Taal is bovendien een extra uitdaging, want lezen en schrijven in het Engels gaat prima, maar mijn Portugees en Chinees zijn niet zo best. Het hielp mij enorm dat ik een groot netwerk heb van merkliefhebbers van over de hele wereld. Ik kreeg van alle kanten hulp aangeboden en kon delegeren. MIJN boek is inmiddels ONS boek. Hoe langer je samen campagne voert, hoe fanatieker iedereen wordt.

Mijn reclame-achtergrond kwam goed van pas gedurende de campagne. Zo kon ik segmenteren: het boekproject heeft individuele vintage horlogeliefhebbers als doelgroep, en daarnaast commerciële partijen. Voor resellers van oude horloges en toebehoren (horlogebanden, -boeken, -boxen), stelde ik sponsordeals samen. Al met al toch goed voor 20% van de totale financiering. De voortgang van de financiering houdt Kickstarter trouwens netjes voor je bij. Leuk als de vaart erin zit, ronduit slopend als je een paar dagen achterelkaar niks binnenkrijgt. En dat gebeurt in elke campagne, zo heb ik me laten vertellen.

De Kickstarter campagne loopt tot 1 april. Het is alles of niks. Laten we hopen op het eerste, want dan kan ik de komende maanden het boek van m’n leven maken.

Gepubliceerd door

Vandervenus

Storytelling, copywriting, advertising, Enicar watches, Motörhead music, Italian Giallo movies, two kids, Eindhoven, Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s