Meedoen in de Wijken serveert taal en koffie!

Schermafbeelding 2018-10-03 om 10.07.49In 2013 startte ik als vrijwillig taalcoach. Omdat ik anderen wilde helpen met de Nederlandse taal. En omdat ik via migranten veel leer over de Nederlandse cultuur. Onze ‘afspraak is afspraak’-mentaliteit is namelijk niet zo gewoon als we denken. Zijn we als Nederlanders eigenlijk wel zo tolerant? En waarom zitten we altijd binnen? Om daar achter te komen, én om mijn B1- en B2-taalvaardigheid verder te verbeteren, sloot ik me aan bij Meedoen in de Wijken, een taal- en participatieprogramma van Humanitas en het Rode Kruis.

Namens de projectgroep doe ik een oproep.

In de afgelopen jaren is de Eindhovense bevolking vooral door migranten gegroeid. Meer dan een kwart van de inwoners van deze stad is van buitenlandse afkomst. Om volledig mee te kunnen doen aan de samenleving is voor deze medeburgers de Nederlandse taal van essentieel belang. Naast het leren van de taal, is er een grote behoefte aan het oefenen met praten. Dat is lastig, omdat de spreektaal in veel migrantenhuishoudens de taal is uit het land van herkomst. Ook is er schaamte om fouten te maken.

Bij de deelnemers van Meedoen in de Wijken groeit de vraag om meer te oefenen met praten. Daarom breidt de projectgroep het programma uit met een taalcafé. Op deze manier komt Meedoen in de Wijken tegemoet aan de groeiende vraag van de deelnemers en de kandidaten op de wachtlijst. Dit aanbod kan zeker ook voor andere Eindhovenaren van buitenlandse afkomst een welkome aanvulling zijn op het bestaande aanbod in Eindhoven.

In een ontspannen sfeer de Nederlandse taal oefenen. Dat is het kenmerk van het taalcafé. Deelnemers gaan in kleine groepjes in gesprek over een samen gekozen onderwerp. Familie, sport en hobby; het kan allemaal ter tafel komen. Ken je migranten voor wie het taalcafé een uitkomst is? Of wil je zelf aan de slag als vrijwillig taalcoach? Kom maar door!

Vanaf 5 oktober a.s. opent het taalcafé Meedoen in de Wijken iedere vrijdagochtend zijn deuren. De locatie is het Rode Kruisgebouw aan de Willem van Konijnenburglaan 6 in Eindhoven. Meer informatie: http://www.meedoenindewijken.nl

Gepubliceerd door

Vandervenus

Storytelling, copywriting, advertising, Enicar watches, Motörhead music, Italian Giallo movies, two kids, Eindhoven, Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s