Mondkapjes het nieuwe normaal?

 

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan verplicht een medisch of niet-medisch mondkapje te dragen. In de kapsalon worden mondkapjes niet verplicht. Over het gebruik van mondkapjes op straat of in de supermarkt deed premier Rutte geen uitspraak. Een steekproef onder inwoners van Eindhoven laat zien dat de bereidheid om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte wisselt. “Je beschermt anderen, daarom zouden we dit allemaal moeten doen.”

RIVM: “In privétijd niet nodig”

Al sinds het begin van de coronacrisis luidt het advies van het RIVM dat het dragen van mondkapjes in privétijd “niet nodig is”. De beslissing om gezichtsbescherming in het openbaar vervoer te verplichten komt mede op aandringen van de vervoersbedrijven. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lichtte de beslissing op 4 mei per brief als volgt toe: “Het ECDC adviseert het gebruik van mondneusmaskers (medisch of niet-medisch) voor passagiers in het openbaar vervoer te overwegen, met name als social distancing niet kan worden gegarandeerd.”

Duitsland verplicht mondkapje voor winkelpubliek

Met de versoepeling van de coronamaatregelen wordt het zichtbaar drukker op straat en in de supermarkt. 1,5 meter afstand houden is niet altijd mogelijk. Desondanks houdt de regering vast aan het RIVM-advies, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitse overheid die vorige maand een ‘Maskenpflicht’ instelde voor winkelpubliek. Mondmaskers lijken in Nederland voorlopig niet het nieuwe normaal.

Verdeeldheid in Nederland

En dat terwijl het sentiment rondom het dragen van mondkapjes in de meeste Europese landen juist lijkt te zijn gekanteld. Een steekproef in Eindhoven, uitgevoerd net voor de recentste persconferentie van de premier, laat zien dat het draagvlak voor het gebruik van mondkapjes wisselt: “Ik ben gezond, dus ik begin er niet aan. Tenzij de overheid mondkapjes verplicht.” Maar net zo vaak klinkt het: “Met een mondkapje geef je een duidelijk signaal af dat je je bewust bent van de besmettingsrisico’s en dat je ook anderen wilt beschermen.”

Starende blikken

Dat het dragen van een mondkapje opvalt, kan een reden zijn om er liever geen te dragen: “Je valt op. Mensen kijken naar je alsof je besmet bent”, aldus een jonge moeder. Dat wordt bevestigd door een Chinees-Nederlands gezin dat – mét mondkapjes – richting supermarkt loopt. “We krijgen nog steeds starende blikken. Maar die krijg je in veel andere landen juist als je géén mondkapje draagt.” Een andere ondervraagde merkt op dat ze een masker alleen zou dragen “als er een Prada-logo op staat”.

Oerwoud van zelfmaakmaskers

De vraag naar medische mondneusmaskers blijft onder zorginstellingen groter dan het aanbod. “Ik schaam me dat ik een mondkapje draag dat eigenlijk voor verpleegkundigen bedoeld is”, geeft een oudere Eindhovense toe. “Maar ik ben doodsbang om besmet te raken.” De kenmerken waaraan een niet-medisch mondkapje moet voldoen, worden door het RIVM niet nader toegelicht. Op social media worden dan ook talloze kunstige zelfmaakmaskers aangeboden. Op de kwaliteit en prijzen ervan is geen toezicht.

Pasvorm en draagcomfort

De Eindhovense designer Eliška Slováková deed uitgebreid vooronderzoek en maakt al wekenlang mondmaskers ‘naar Tsjechisch voorbeeld’ (mondmaskers zijn daar al maanden verplicht). Voor elk masker dat ze verkoopt, doneert ze er drie aan bijvoorbeeld de daklozenopvang en kraamzorgpraktijken. Eliška: “Draagcomfort en pasvorm zijn belangrijk. Een masker moet de mond en neus goed afsluiten, anders verspreiden mogelijke virusdeeltjes heel gemakkelijk. Ik gebruik 100% recyclebare materialen, zoals lakens, dekbedhoezen en nylonkousen. Alles is gerecycled, steriel gemaakt en eenvoudig uitwasbaar. Een Prada-logo erop? Als dat de bereidheid om een mondkapje te dragen vergroot, zet ik het erop.”

Gepubliceerd door

Vandervenus

Storytelling, copywriting, advertising, Enicar watches, Motörhead music, Italian Giallo movies, two kids, Eindhoven, Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s